De Betuwse Tuinenroute 2019
Facebook pagina

Tuin van Roeland Grip en Ronald van Veen
Grotestraat 12
4064 EC Varik
Tel.: 06-42082498
E-mail:

Achter de monumentale betuwse boerderij uit plus minus 1830 ligt onze tuin. Wij wonen sinds drie jaar op deze plek en zijn druk bezig om de tuin meer naar onze hand te zetten. In het voorjaar van 2018 hebben we de buxus uit de achtertuin verwijderd waardoor nu de mogelijkheid onstaat om de tuin een andere aanblik te geven. Zo stukje bij beetje veranderen we ook de diverse perken.

De tuin is in april al volledig groen en elke keer worden wij nog verrast welke bloemen en planten er op komen. Naast de sierplanten hebben we ook diverse bessenstruiken, perenbomen, appelbomen en midden in de tuin staat een prachtige grote walnootboom. De tuin beslaat ongeveer 1500 vierkante meter en heeft achterin een moestuin. De tuin leent zich er goed voor om er lekker doorheen te wandelen en op diverse plekken even te kunnen zitten en te genieten van de tuin en het gekakel van de kippen.

In augustus exposeert Maaike Rekers in onze tuin. Er zullen een aantal bustes en beelden te zien zijn en een aantal lijntekeningen in metaaldraad.

Maaike volgens Maaike:
Ik maak ruimtelijk werk in de breedste zin van het woord. Of het nu een vlak is, reliëf of driedimensionaal – vorm en materiaal zet ik altijd in om de kern zo krachtig mogelijk over te brengen: het eigene!

Materiaalkeuze is voor mij een belangrijk onderdeel van het maakproces. Soms vind ik in bijvoorbeeld chamotteklei juist die textuur voor een fraaie kop. Of blijkt metaaldraad ideaal om de scherpe lijnen en speelsheid van een silhouet weer te geven.

Chamotte
Gewapend met een stuk hout en een scherp oog, wil ik bustes maken die leven, die spreken, die van een kop een mèns te maken. De chamotte-klei die ik gebruik, is ideaal om sterke lijnen en vlakken te scheppen.

Ondanks die soms grove opzet en uitwerking, is de gelijkenis met het model nooit ver weg. Zo wil ik mijn portretten tot leven wekken.

Draad
Lijntekeningen in metaaldraad – dat is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Je moet met zo min mogelijk draad precies die lijnen weergeven om een echt herkenbaar portret maken. Ik gebruik zo min mogelijk draad, vrijwel alle portretten en alle gedichten zijn uit slechts één stuk draad gebogen. Een arbeidsintensief proces maar wel met het beste resultaat. Sommige omlijstingen van portretten hebben een persoonlijke uitwerking gekregen.

http://www.maaikemaakt.nl

Varik is een dorp in de Betuwe en vanaf de Waal goed herkenbaar door de 1000 jaar oude Dikke Toren. Op zondagmiddag is de Dikke Toren open. Naast de Dikke Toren in het oude schooltje is een expositie van het werk van Willem den Ouden en is Stokerij Lubberhuizen open.

Varik is bereikbaar vanaf de A15 en dan rijdt u via Est door de velden. Ook de route vanuit Waardenburg via Neerijnen, Opijnen en Heeselt of vanuit Tiel via Zennewijen en Ophemert over de dijk is ook zeer aan te bevelen.