De Betuwse Tuinenroute 2024
Facebook pagina

De Dijktuin
Dick van Leeuwen en Ineke de Vries
Lingedijk 71
4191 VB Geldermalsen
Tel.: 0345-574450 of 06-51305769
E-mail:
Foto album
www.dedijktuin.nl

Toen we in 1981 ons huis aan de lingedijk kochten stond er alleen een oude walnotenboom. De ruim 80 meter diepe tuin, met een oppervlakte van 637m2, werd gebruikt als groentetuin. In de voortuin lag grind. In 1982 kwam er een meidoornhaag langs de dijk en planten wij diverse fruitbomen zoals goudrenetten en pruimen. Een aantal daarvan zijn dus al aardig oud. Voor ons huis kwam een moseik, een van de snels groeiende eiken soorten. Tegen het huis planten wij ramblerrozen zoals de ‘Seagull’, de ‘Filipes Kiftsgate’ en de ‘Bobbie James’, tegen de schuren de ‘Rambling Rector’ en de ‘Weddingday’. De helft van de grond werd bloementuin, de andere helft geiten wei, want we hielden ruim 25 jaar witte melkgeiten. Toen de laatste geit in 2009 stierf werd ook de geiten wei omgetoverd tot bloementuin. In 2010 bouwden wij een mozaïekbank in het centrum van de tuin. Achterin de tuin kwam pergola afdak die jaren fungeerde als bijenstal. In 2015 verruilden we een pipowagen voor een kas. Bamboe en bananen geven het laatste deel van de tuin een tropisch karakter. De laatste ontwikkeling is de bouw van een maanpoort in de voortuin. We verzamelen en stekken graag bijzondere botanische plantensoorten en salvia’s. Dat eigen gestekte materiaal is te koop. In het atelier is een honingpottenverzameling te bewonderen en er is eigen gemaakt keramiek.

Route: Komend vanaf de randweg in Geldermalsen neemt u de afslag Willem de Zwijgerweg richting Buren Erichem. Onze huis ligt op de volgende afslag rechts aan de lingedijk, daar waar de Willem de Zwijgerweg overgaat in de Julianaweg. Omdat de lingedijk nogal smal is kunt u de auto het beste parkeren op de Willem de Zwijgerweg of Julianaweg. Houd er bij het parkeren rekening mee dat vaak grote landbouwvoertuigen kunnen passeren!

Routeadvies: navigeer op Willem De Zwijgerweg 125, 4191WD Geldermalsen. (dat zijn onze buren). Op de Willem De Zwijgerweg en Julianaweg is ruimte om te parkeren.