De Betuwse Tuinenroute 2022
Facebook pagina

De tuin van Axel Messing & Louisanne Heuff
Essenbos 5
4021CG Maurik
E-mail:

Toen wij in 2003 hier kwamen wonen bestond de begroeiing uit 1 boom en verder volop distel, braam en brandnetel. Bijna elk jaar creëerden wij een of twee nieuwe plantvakken met vooral veel vaste planten en in elk vak een roos. De vorm van de plantvakken is rechthoekig met in de vakken veel verschillende vaste planten en bijna altijd een roos daarbij.

In de loop der jaren hebben we veel nieuwe combinaties geprobeerd en eigenlijk is dat een proces dat voor ons nooit blijkt op te houden. Waar we veel op letten is dat de tuin bloeit vanaf de bolletjes in februari tot en met de asters en tricyrtis in november. De parkachtige tuin bij het huis is 1.700 m2 met daarin een mooie zwemvijver en daarachter twee schapenweides met diverse nog jonge bomen.

De meest recente uitbreiding is een weide van 7.000 m2 waar we een grote paddenpoel hebben aangelegd en nu bezig zijn met het creëren van allerlei bossages. In de poel zag je al na een jaar salamanders , veel libellen, padden en kikkers. We proberen met deze nieuwe uitbreiding vooral de biodiversiteit in ons gebiedje verder te vergroten. Op naar nog meer libellen, vlinders, vogels ,padden en ander klein grut.

NB: Deze tuin is niet rolstoel toegankelijk.

NB: In deze tuin zijn honden niet toegestaan.

Route: Komende vanaf de N320 (weg van Culemborg naar Kesteren) afslag Rijswijk/ Wijk bij Duurstede. Eerste weg links, onder de brug door en weer eerste weg links = Essenbos.