De Betuwse Tuinenroute 2023
Facebook pagina

De tuin van Axel Messing & Louisanne Heuff
Essenbos 5
4021CG Maurik
E-mail:

Toen wij in 2003 hier kwamen wonen bestond de begroeiing uit 1 boom en verder volop distel, braam en brandnetel. Bijna elk jaar creëerden wij een of twee nieuwe plantvakken met vooral vaste planten, grassen en veel nieuwe bomen. De vorm van de plantvakken is strak en rechthoekig, maar de aanplant is weelderig en wild met als extra veel rozen.

In de loop der jaren hebben we veel nieuwe combinaties geprobeerd en eigenlijk is dat een proces dat voor ons nooit blijkt op te houden. Waar we op letten is dat de tuin bloeit vanaf de bolletjes in februari tot en met de asters en tricyrtis in november. De parkachtige tuin bij het huis is 1.700 m2 met daarin een mooie zwemvijver en daarachter een nog jonge hoogstam boomgaard met diverse oude rassen en een schapenweide.

Enkele jaren geleden konden wij het terrein uitbreiden met 7.000 m2 weide. Daar is een grote paddenpoel aangelegd, waar al na een jaar salamanders, libellen, padden en kikkers te vinden waren. Verder hebben we op dat stuk een vogelbosje en geriefhoutbosje aangelegd. We proberen met deze uitbreiding vooral de biodiversiteit in ons gebiedje verder te vergroten. Op naar nog meer libellen, vlinders, vogels, padden en ander klein grut.

In 2023 zijn wij alleen het eerste weekeinde van de Betuwse Open Tuinen route geopend. In dat weekeinde van 10 en 11 juni is in onze tuin kunstenaar Marco Käller te gast met beelden in de open lucht. Klik hier voor meer informatie.

NB: Deze tuin is in augustus gesloten.

NB: Deze tuin is niet rolstoel toegankelijk.

NB: In deze tuin zijn honden niet toegestaan.

Route: Komende vanaf de N320 (weg van Culemborg naar Kesteren) afslag Rijswijk/ Wijk bij Duurstede. Eerste weg links, onder de brug door en weer eerste weg links = Essenbos.